Att tänka på innan låneavtalet

document-428338_640

Innan du gör en låneansökan och tecknar ett låneavtal tänka på följande saker så att du inte binder dig till ett lån du inte borde tagit:

Vilka avgifter har lånet?

Titta på om lånet har några avgifter och vilka avgifter det i sådana fall handlar om. Vanliga avgifter är uppläggningsavgift och aviavgift. Uppläggningsavgiften är en engångsavgift men om lånet har en aviavgift är det något du normalt får betala för varje månad, så det är viktigt att du räknar in dessa avgifter om du ska låna pengar. Uppläggningsavgifter är mycket vanliga när det handlar om privatlån men de är desto ovanligare när det gäller smslån. Och dessutom erbjuder många långivare  e-fakturor istället för pappersfakturor och då brukar man inte betala någon aviavgift så välj det om möjligheten finns.

Kan du betala via autogiro?

Titta på om lånet måste betalas via autogiro. Fördelen med autogiro är att du inte riskerar att missa en faktura eller tappa bort den. Det finns emellertid en nackdel med autogiro om du behöver låna pengar snabbt, och det är att det tar någon bankdag innan ditt bankkonto godkänns för autogiro och innan det betalas inga pengar ut. Om du behöver låna pengar snabbt bör du alltså välja en långivare som inte kräver att du betalar tillbaka på lånet via autogiro.

Effektiva räntan vs lånekostnaden

Titta på den effektiva räntan så får du en bra bild av vilket lån som är billigast, men du ska inte jämföra effektiva räntor om du jämför helt olika sorters lån. Att jämföra ett lån på 10000 kr med en löptid på 3 månader och ett lån som har en löptid på 2 år är bara dumt för det är ju självklart att lånet med en längre uppläggningstid har en lägre effektiv ränta. I sådana här fall är det bättre att jämföra de totala lånekostnaderna. Ta lån på företag i samma land som du bor i.

Villkoren är viktiga – läs alltid

Läs igenom avtalets villkor noggrant. Låna-snabbt.nu är väl medvetna om att det är något man brukar strunta i, för vem har lust att läsa igenom motsvarande två A4-ark innan man tar ett lån? Men du bör åtminstone läsa igenom vilka villkor som gäller om du inte kan betala tillbaka på ditt lån. Vilken dröjsmålsränta har lånet? Har lånet några andra straffavgifter? Går det att förlänga?

Ansökning utan UC?

Kolla att långivaren beviljar lån utan UC om du ansöker om ett smslån. Då syns det inte att du har ansökt om smslån om bankerna tar en kreditupplysning på dig och det är bra eftersom bankerna är skeptiska mot ansökanden som har ansökt om en massa smslån tidigare.

Är du kreditvärdig?

Ta gärna reda på hur din kreditvärdighet ser ut på pappret om du är osäker på om du kommer att få ett lån. Det gör du enkelt genom att ta en kreditupplysning på dig själv. Det finns flera kreditupplysningsföretag som erbjuder sådana kreditupplysningar men det kostar en slant. Om du inte har lust att betala för kreditupplysningen kan du alltid besöka minuc.se som drivs av Upplysningscentralen, alltså UC, och ta en kreditupplysning där helt gratis. Det är bara att göra en ansökan på deras hemsida så skickas en engångskod hem till dig som du använder för att få tillgång till din UC på nätet. Du har bara tillgång till den i två dygn men det räcker förmodligen, annars kan du alltid betala någon hundring så kan du kolla din kreditvärdighet om och om igen.