Det här tittar långivare på

Dela

Enligt konsumentkreditlagens 12 § är alla banker och övriga långivare i det här landet är skyldiga göra en kreditprövning innan de beviljar ett lån. Underlaget för kreditprövningen är kreditupplysningen som långivarna hämtar hos UC, Creditsafe, Bisnode eller något annat kreditupplysningsföretag, så det är i stort sett den som avgör om du får låna pengar eller inte. Nu ska vi på låna-snabbt.nu därför visa dig vilka uppgifter i kreditupplysningen som långivarna tar hänsyn till när de ska bedöma din betalningsförmåga.

Det här avgör om du får låna pengar

  1. Din inkomst. I kreditupplysningen ser man hur din senast deklarerade inkomst ser ut, vilket är en av de viktigaste faktorerna för bedömningen av din betalningsförmåga. När det gäller små snabblån är kraven på inkomst mycket låga, de kan vara på 25 000 – 50 000 kr och många långivare har inte ens något krav på en viss minimiinkomst.
  2. Anställning. De flesta banker som erbjuder privatlån och lån med säkerhet kräver att du har en fast anställning om du ska få låna medan smslångivarna sällan eller aldrig kräver det.
  3. Tidigare lån. Om du har många stora lån och krediter påverkar det din betalningsförmåga negativt eftersom det gör att du får en lägre disponibel inkomst efter att lånen är betalda.
  4. Om du delar bostad med någon och din sambo också har en inkomst är det positivt eftersom din sambo då antas dela hushållsutgifter med dig, till exempel hyra och el. Om din sambo inte har någon inkomst är det negativt eftersom du då antas försörja två personer med din inkomst.
  5. Barn kostar pengar så om du har hemmavarande barn som inte arbetar försämrar det din betalningsförmåga. Om ett eller flera av barnen befinner sig i övre tonåren och arbetar är det bara positivt.
  6. Skuldsaldo och betalningsanmärkningar. Om du har skulder hos kronofogden syns det klart och tydligt i kreditupplysningen, samma sak gäller betalningsanmärkningar. Du kan inte ta ett litet snabblån eller ett privatlån om du har kronofogdeskulder men det finns banker som erbjuder bolån och omstartslån till dig som har ett skuldsaldo. När det gäller betalningsanmärkningar är det sällan något problem att hitta ett lämpligt smslån eftersom många smslångivare accepterar sådant, men däremot är det svårt att få ett privatlån.