Få en lägre ränta

Dela

Oavsett vilket lån du är intresserad av vill du förmodligen hitta en så låg ränta som möjligt. Varför skulle någon vilja betala mer än nödvändigt för sina lån och krediter? Dock är det ju inte helt enkelt att veta exakt hur man ska gå tillväga för att hitta marknadens lägsta räntor. Lånemarknaden är ju trots allt en riktigt djungel, särskilt om man är nybörjare.

Här har vi nu sammanställt en liten guide som kan hjälpa dig på traven när det kommer till att hitta en riktigt låg ränta på ditt framtida lån.

Jämför marknadens räntor

Ett ständigt återkommande tips, när det kommer till i princip alla köp av varor och tjänster, är att man bör jämföra noggrant innan man bestämmer sig. När det kommer till lån kan du då enkelt se vilka lån som har den allra lägsta räntan just nu. Kom dock ihåg att det endast är smslånens lägsta ränta som är lika för alla, medan räntan för ett bolån eller ett privatlån kan skilja sig mellan olika kunder beroende på deras kreditvärdighet.

För att ta reda på exakt vart din ränta kommer ligga kan gå tillväga såhär:

  • Välj ut några långivare, ca 3–5 stycken, som enligt jämförelsen har en riktigt låg ränta och ansök för att se vem som kan erbjuda dig den lägsta räntan.
  • Är du skeptisk mot att ansöka om flera lån på samma gång (med tanke på alla kreditupplysningar som behöver göras) kan du istället vända dig till en så kallad låneförmedlare. Då görs endast en kreditupplysning och låneförmedlaren tar fram de allra billigaste alternativen åt dig.
  • Hitta en bank som erbjuder lägsta-pris-garanti. Detta innebär att de matchar räntan om du hittar ett billigare lån någon annanstans.

Ansök tillsammans

Ett alternativ när det kommer till att få en lägre ränta är att ha en medsökande. Om du ansöker om ett lån tillsammans med din sambo, som också har en stabil och regelbunden inkomst, blir er betalningsförmåga bättre vilket också innebär att räntan blir lägre. Dessutom kan ni få ett större lån än om du skulle ansökan ensam.

Gör din ansökan starkare

Eftersom betalningsförmågan, eller kreditvärdigheten som det också kallas, är det som påverkar hur hög eller låg ränta du får är det viktigt att du övertygar banken om att din betalningsförmåga är god. Banken får ju emellertid den information som behövs angående din ekonomi via kreditupplysningen som görs i samband med din ansökan men ibland kan det hända att vissa uppgifter behöver kompletteras.

Nedan ger vi dig tre enkla tips som snabbt kan förbättra din kreditvärdighet:

  • Skriv in din sambo på samma adress som dig. Detta kan ha en god effekt på din kreditvärdighet om sambon arbetar och har en stabil inkomst.
  • Har din tonåring fått jobb och betalar hyra för att bo hemma bör långivaren få information om detta.
  • Har din inkomst nyligen förbättrats till det bättre bör du komplettera din ansökan med underlag som stryker detta, som till exempel anställningsavtal eller inkomstuppgifter.

Lös eller avsluta gamla lån och krediter

Betalar du fortfarande av på gamla lån och krediter? Detta påverkar självklart din betalningsförmåga och vill du sänka räntan för ditt nya lån bör du:

  • Avsluta krediter som du ändå inte använder, till exempel ett kreditkort med ett stort utrymme. Detta motsvarar trots allt ett lån i långivarens ögon.
  • Lösa gamla lån och krediter med ett nytt, billigare lån, gärna hos samma bank som du önskar ansöka om det nya lånet hos. Detta sänker dina månadsutgifter, och visar även på att du är ansvarsfull när det gäller lån och krediter, och ökar chanserna för en lägre ränta på ditt nya lån.

Det billigaste alternativet – ett gratis smslån

Önskar du inte låna mer än några tusenlappar under en månads tid bör du såklart hitta ett gratis smslån eftersom detta är det billigaste alternativet du kan hitta. Detta är alltså ett räntefritt lån som helt saknar utgifter. Var dock mycket noggrann med återbetalningen eftersom lånet slutar vara gratis om du inte klarar att betala det i tid. Det slutar även vara gratis om du väljer att förlänga lånet.