Kreditupplysning

Dela

Kreditupplysning är säkerligen något du hört talas om i lånsammanhang. Faktum är att en långivare enligt lag måste ta en kreditupplysning på sina potentiella kunder för att se om de deras ekonomi klarar av återbetalningen.

Men vilken information får långivaren egentligen tillgång till när de genomför en kreditupplysning? I denna artikel kommer vi titta närmare på just det.

Årsinkomst

Självklart kan långivaren se om du har en fast anställning i dagsläget när de gör en kreditupplysning. De kan även se hur hög din senast taxerade inkomst var. I vissa fall kan man även se hur hög din årsinkomst är i dagsläget, om du till exempel nyligen bytt jobb och din nuvarande inkomst finns registrerad i ett offentligt register.

Ibland kan det vara så att du tjänar mer i dagsläget än vad du gjorde föregående år och att detta inte syns i upplysningen (eftersom uppgifterna gällande inkomst oftast baseras på det föregående året). Då kan du alltid komplettera din låneansökan med relevanta intyg om din nya anställning och inkomst för att bevisa att din ekonomi numera ser annorlunda ut.

Skulder, lån och krediter

I en kreditupplysning får långivaren även information gällande dina skulder, lån och krediter. Detta för att man ska kunna göra en rättvis bedömning av din återbetalningsförmåga utifrån de utgifter du har i dagsläget. Skulle du ha aktiva skulder hos kronofogden är det i princip omöjligt att bli beviljad ett lån, vilket på sätt och vis är vettigt.

Man kan även se hur du har skött dina tidigare lån och krediter, det vill säga om du betalat dem i tid. Har du varit allmän noggrann med dina skulder tidigare är chansen för att bli beviljad ett lån större än om du varit slarvig.

Betalningsanmärkningar

Har du dragit på dig betalningsanmärkningar syns såklart även dessa när en kreditupplysning görs. En betalningsanmärkning ses ofta som ett bevis på att du inte kan sköta återbetalningen och minskar därmed ofta dina chanser att bli beviljad ett lån, i alla fall ett större sådant. Det kan även bli svårare att få ett hyreskontrakt eller teckna till exempel ett bredbandsabonnemang.

När det gäller smslån finns det faktiskt en hel del långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Vissa långivare kan emellertid ha en del krav på själva anmärkningarna, att de till exempel inte får vara för nya eller för många.

Levnadssituation

I kreditupplysningen hittar man även information om din nuvarande levnadssituation, det vill säga om du till exempel är gift, skild, sambo eller singel. Det finns även information om hur många personer ditt hushåll består av. Utefter den rådande levnadssituationen avgörs sedan låntagarens betalningsförmåga. Detta kan i praktiken se ut ungefär såhär:

  • Har du flera mindre barn i hushållet som måste försörjas kan dina chanser för att få ett lån minska.
  • Är du gift med barn som redan flyttat ur hemmet kan chanserna för ett lån öka.
  • Har både du och din sambo fasta jobb och stadiga inkomster ökar betalningsförmågan.
  • Bor du ensam och måste stå för hushållets alla utgifter ensam minskar din betalningsförmåga.

Övriga kreditupplysningar

I kreditupplysningen syns även hur många upplysningar som tagits på dig tidigare. Detta kan såklart påverka din betalningsförmåga eftersom långivaren ofta anser att många förfrågningar kan tyda på att du lever över dina tillgångar.

Många väljer därför att ta lån hos långivare som erbjuder lån utan UC (Upplysningscentralen). Detta innebär att förfrågningarna inte registreras hos det ledande kreditupplysningsföretaget UC. Varför man erbjuder detta alternativ är eftersom bankerna använder sig av UC för att kolla upp sina kunder inför större lån. Att hålla sitt UC-register så ”rent” som möjligt kan då underlätta inför viktiga låneansökningar i framtiden.