Kreditvärdighet

Dela

Alla kreditupplysningsföretag har en skala för kreditvärdighet och ju längre upp du hamnar på den skalan desto större blir dina chanser att få ett lån. Det här gäller även när man ska ta ett smslån men då behöver man sällan befinna sig i toppen av listan.

Vissa kreditbolag kan ha skalor som sträcker sig från 0 -100 medan andra bara har en tregradig skala  och det är den tregradiga skalan låna-snabbt.nu ska titta på nu, för även om det finns fler nivåer i andra skalor är principen densamma.

Så mäts kreditvärdighet

  • Nivå 1 – klanderfri kreditvärdighet. Om du hamnar här betyder det att du har en bra ekonomisk historik utan tidigare skulder hos kronofogden och betalningsanmärkningar. Utöver det har du en god och stabil ekonomi, oftast innebär det att du har en fast anställning med en hyfsad lön. Om du befinner dig på den här nivån är det sällan några problem att få ett privatlån eller bolån.
  • Nivå 2 – anmärkningar noterade. Här hamnar du om har haft skulder hos kronofogden och fortfarande har betalningsanmärkningar registrerade hos kreditupplysningsföretagen. Den som befinner sig på denna nivå får ett mycket litet antal privatlån och bolån att välja på, men utbudet av smslån till den som har betalningsanmärkningar är fortfarande ganska stort.
  • Nivå 3 – innebär att du har ett skuldsaldo hos kronofogden och det gör att det i stort sett är omöjligt att få ett privatlån eller smslån, men det finns några få banker som kan bevilja bolån och omstartslån till dig under vissa förutsättningar.

Förbättra din kreditvärdighet

Så här kan du enkelt förbättra din kreditvärdighet så att det blir enklare för dig att låna pengar:

  1. Se till att inte dra på dig betalningsanmärkningar på grund av slarv. Se till att din post vidarebefordras om du flyttar och försök att få e-fakturor istället om du befinner dig utomlands under en längre tid, då minskar du risken för att obetalda fakturor hamnar hos kronofogden.
  2. Kontakta den berörda parten om du har svårt att betala en faktura istället för att stoppa huvudet i sanden. Försök att kommunicera för att komma fram till en lösning.
  3. Ta smslån hos långivare som inte tar någon UC för då ser inte bankerna dina ansökningar.
  4. Låna inte pengar om du absolut inte måste eftersom stora lån och krediter påverkar din betalningsförmåga negativt.
  5. Försök att inte byta bostad och jobb var och vartannat år eftersom bankerna inte gillar kunder som har en alltför instabil livssituation.