Lån med säkerhet

Dela

Om du befinner dig i världen av lån kanske du snubblat över begreppet ”lån med säkerhet”. Ett smslån, som du förmodligen är ute efter eftersom du befinner dig på denna sida, är ett lån utan säkerhet. Man kan alltså säga att ett lån med säkerhet är motsatsen till ett smslån.

I denna artikel kommer vi titta lite närmare på vad ett lån med säkerhet innebär och när det kan vara ett bättre alternativ än ett lån utan säkerhet.

Så fungerar ett lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet innebär att långivaren inte endast kräver att du som lånar har en god betalningsförmåga, du måste även ha en pant för lånet. Det är alltså panten som fungerar som säkerhet för lånet. Låt oss titta närmare på vilka egenskaper ett lån med säkerhet har.

  • Säkerheten, eller panten, för lånet kan till exempel vara en bostad eller en bil.
  • Skulle du inte klara av att betala tillbaka ditt lån enligt det avtal du ingått kommer du bli tvungen att sälja din pant (det vill säga din bostad eller din bil) för att kunna betala tillbaka lånet till långivaren.
  • När du tar ett lån med säkerhet måste du oftast bekosta en del av lånet ur egen ficka. Detta kallas för handpenning och anledningen till detta system är att banken vill gardera sig mot eventuella minskningar i värdet av till exempel bostaden eller bilen.
  • När det gäller lånebelopp finns det oftast ingen tak för lån med säkerhet som det gör vid lån utan säkerhet. Ett privatlån har till exempel ett maxbelopp på 500 000 kr, men när du tar ett lån med säkerhet är det endast din kreditvärdighet och värdet på det du köper som avgör hur mycket du får låna.

Bolån – det vanligaste lånet med säkerhet

Det allra vanligaste lånet med säkerhet är förmodligen bolånet. Tar du ett bolån måste bostaden du köper stå som säkerhet för lånet. Du kan med andra ord inte låna flera miljoner kronor utan en säkerhet, oavsett hur god din kreditvärdighet skulle vara.

Skulle det vara så att du äger flera bostäder kan en annan bostad fungera som säkerhet för lånet, så länge bostaden inte redan är belånad. Den måste dessutom vara värd minst lika mycket som den bostad du planerar att köpa. När det gäller bolån får du låna till max 85 % av bostadens pris och resten måste du betala ur egen ficka. Om du inte har sparpengar att bekosta de övriga 15 % med kan du alltid ta ett privatlån. Ta dock i åtanke att det alltid är bättre att spara ihop pengarna själv om du har möjlighet. Att betala av två stora lån kan vara kämpigt.

Billån med säkerhet

Om du planerar att köpa en bil kan du antingen ta ett lån utan säkerhet, det vill säga ett vanligt privatlån, eller ett lån med säkerhet. Tar du ett lån utan säkerhet kan du köpa en bil som kostar max 500 000 kr, du kan köpa den av vem som helst och återbetalningstiden ligger oftast på max 15 år, oavsett vilket skick bilen är i.

Tar du istället ett billån med säkerhet får du först och främst endast låna till 80 % av bilens kostnad. De övriga 20 % måste du betala själv. Du får dessutom inte köpa bilen av vem som helst, utan den ska köpas av en godkänd bilhandlare. Bilen får heller inte vara för gammal när du köper den eftersom lånet ofta måste vara helt färdigbetalt innan bilen nått en ålder av 8 – 12 år. Med andra ord är kraven för ett billån med säkerhet mycket högre, dock får du möjlighet att låna till en mycket dyrare bil.