Låna pengar som student

Dela

Som student kan det ibland vara svårt att ta vanliga lån på grund av att det saknas en fast inkomst, bortsett ifrån bidrag och studielån. De lån som ges till studenter anses ha hög risk, därför är många banker och kreditkortsgivare försiktiga när det kommer till studenter. Självklart är det inte omöjligt, dock får du som är student (och saknar extra inkomster) räkna med att inte få låna några större summor.

Låna av bank

En del banker erbjuder så kallade studentlån. För att kunna ta ett sådant måste du som student dock ha en extra inkomst, men en del banker kan även erbjuda dig lån upp till 25 000 kr även om du endast har studiemedel. Dessa lån kommer med en lite högre ränta, eftersom det är en större risk för banken att låna pengar till någon utan en fast anställning.

Studenter betraktas ofta av banker som en viktig målgrupp. Därför erbjuds studenter ofta en hel del rabatterade tjänster eftersom de med en högre utbildning förmodligen kommer ha en större inkomst senare i livet och då bli potentiella kunder hos banken.

Kreditkort för studenter

Det allra vanligaste och populäraste betal-och kreditkortet för studenter är Mecenat Mastercard. Du får inte enbart tillgång till en mängd olika rabatter, utan kan även välja att dela dina betalningar under ett par månader. Varje månad får du en faktura/kontoutdrag på dina inköp istället för att pengarna dras direkt ifrån ditt konto. Sedan kan du alltså välja att betala summan direkt eller dela upp den över några månaders tid (dock med ränta som tillkommer) om du skulle vara i behov av det. För att få tillgång till detta kort finns det några krav som måste uppfyllas:

  • Du måste vara registrerad på en högskola eller universitet.
  • Du måste vara 20 år.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Du måste ha en inkomst på minst 60 000 kr/år om du bor hemma eller minst 125 000kr/år om du har ett eget boende, bortsett från den inkomst du får ifrån CSN.

Smslåna som student

Ofta brukar det räcka med att du som student jobbar extra på sommaren för att du ska få ta ett smslån. Eftersom smslån är högrisklån är kraven inte särskilt höga för att du ska vara en lämplig kandidat. Dessutom räknas ditt studiemedel som en inkomst hos många långivare om du inte skulle ha något jobb, så det finns absolut en möjlighet att du kan få ett lån ändå. Dock får du räkna med en högre ränta hos vissa smslångivare eftersom lånet blir mer riskabelt för kreditbolagets del.