Om du inte kan betala tillbaka

Dela

Naturligtvis ska du aldrig ta ett lån om du inte är säker på att du kan betala tillbaka på det men även om man är försiktig kan det tyvärr hända att man får betalningssvårigheter ändå. Du kanske plötsligt blir av med din inkomst eller så drabbas du av en stor oförutsedd utgift som du tyvärr måste täcka och då kanske du får svårt att betala tillbaka på ditt lån. I sådana fall händer det här:

1. Du får en betalningspåminnelse

Det är inte så att skulden går direkt till inkasso eller kronofogden för att du inte har betalat din faktura i tid, först får du en betalningspåminnelse. Ofta tillkommer en påminnelseavgift och dröjsmålsränta på den här fakturan. I det här läget bör du göra allt för att betala för ditt lån för annars kommer lånet att gå vidare till inkasso och då växer skulden ytterligare.

2. Skulden går till inkasso

Om du inte har betalat för ditt lån efter en eller eventuellt två påminnelser hamnar skulden hos ett inkassobolag som försöker driva in skulden. Om så är fallet och du fortfarande inte kan betala bör du kontakta inkassobolaget för att försöka få en avbetalningsplan som du klarar av, det är faktiskt inte alls omöjligt. Skulle det vara kört bör du sälja något av värde och betala din skuld för pengarna för annars går skulden vidare till kronofogden som kan mäta ut dina prylar och/eller din inkomst.

3. Skulden går till kronofogden

När skulden hamnat hos kronofogden får du en betalningsanmärkning och för varje misslyckad utmätning de gör får du en ny betalningsanmärkning. Det här är inte bra alls eftersom det gör att du kommer att få svårt att teckna ett abonnemang, hyra en lägenhet och få ett lån i framtiden.

Skulle kronofogden lyckas med sin utmätning, till exempel genom att tvinga dig att sälja din bil, försvinner såklart skulden (om bilen är värd minst lika mycket som din skuld är på) men betalningsanmärkningen finns kvar. Om du har en tillgång som du tror att kronofogden kommer att mäta ut är det naturligtvis bättre att sälja den och betala innan skulden hamnar hos dem för då slipper du kronofogdens avgifter och en betalningsanmärkning.