Privatlån

Dela

Oavsett vad du som privatperson ska låna pengar till så finns det olika banker som ger dig möjligheten att låna pengar av dem. Privatlån brukar inte vara ett lån på mer än 350 000 kr. Det första som sker när du ansöker om ett lån är att företaget gör en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen sker för att bolaget ska kunna se att du som låntagare kommer kunna betala tillbaka den summan pengar du lånar. Har du för många ansökningar eller betalningsanmärkningar blir det svårare för dig att få ett lån beviljat. Dock finns det företag som trots dina gamla betalningsanmärkningar lånar ut pengar.

Ränta eller räntefritt?

Din ränta på ditt privatlån brukas sättas individuellt efter att kreditprövningen har gjorts. Räntan utformas efter hur stor summa pengar du lånar och efter tiden lånet har tecknats över. Denna slags ränta kallas utlåningsränta och är summan du betalar tillbaka till företaget utöver summan du har tagit lån på. Vanligtvis betalas räntan i slutet av månaden eller i slutet av kvartalet.  Effektiv ränta beräknas för att du ska ha enklare att jämföra olika lån. Den effektiva räntan tar in övriga låneavgifter i sin beräkning och visar dig hur mycket den totala lånekostnaden är per år.

Idag finns det flera företag som erbjuder lån räntefritt. Den vanligaste kategorin som erbjuder räntefria lån är möbelaffärer och hem- och elektronikbutiker. Människor vill helt enkelt inte vänta tills de sålt av sina aktier eller likande utan vill ha sin produkt direkt och tecknar därför ett lån i butiken. Som privatperson är det viktigt att komma ihåg att till dessa räntefria lån tillkommer uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter m.m.

Vad privatlån används till

Privatlån används oftast till att köpa nya vitvaror till huset, elektronik, möbler och till att införskaffa ny bil. När du har bestämt vad du ska låna till kan du enkelt på nätet leta fram det företag som erbjuder det bästa privatlånet. Känner du att månadskostnaden blir för hög på lånet du är intresserad av kan du prova att minska lånekostnaden eller prova förlänga perioden för lånet.