Visste du att du både kan ångra och reklamera ett smslån? Det är faktiskt helt sant. Du kan, precis som med vilken annan vara och tjänst som helst, även reklamera och ångra ett smslån. I denna artikel ska vi titta lite närmare på just reklamation och ångerrätt när det kommer till smslån, vad som gäller och hur du går tillväga. Vi börjar med reklamation.
Reklamera smslån
Att reklamera ett smslån är inte särskilt vanligt, men fullt möjligt. Skulle du inte vara nöjd med tjänsten eller anser att långivaren inte hållit sig till villkoren kan du anmäla ärendet hos ARN, Allmänna reklamationsnämnden. Detta är en statlig myndighet vars uppgift är att hjälpa konsumenter som hamnat i konflikt med företag.
ARN – kostnadsfritt och effektivt
Att ta hjälp utav ARN kostar ingenting och är därför ett mycket smidigare alternativ än att vända sig till en domstol, som både kan bli komplicerat, dyrt och tidskrävande. Trots att de rekommendationer som ARN ger inte är tvingande, väljer ändå i princip alla företag att följa de beslut som tagits för att inte försämra sitt rykte hos kunderna.
Dessutom kan det vara mycket effektivt att bara göra en anmälan hos ARN eftersom majoriteten av långivare inte vill riskera att hamna i dåligt sken. Bara en anmälan kan då få långivaren att dra tillbaka sina yrkanden. Med andra ord är det värt ett försök om du är missnöjd med kreditgivarens tjänst.
Såhär gör du en anmälan hos ARN
Innan du reklamerar ett ärende hos ARN måste en del krav uppfyllas på den tjänst du önskar anmäla. Dessa krav kan du läsa mer om på ARN:s hemsida. Uppfyller din kredit riktlinjerna är det dags att reklamera. Såhär ser processen ut:
- Fyll i en anmälan på ARN:s hemsida. Anmälan är som vi tidigare nämnde helt kostnadsfri.
- ARN tittar igenom din anmälan under de kommande 6 månaderna och återkommer till dig om det saknas några uppgifter innan de avgör om ärendet ska prövas eller ej. Närmare 75 % av de reklamationer som hamnar hos ARN prövas, vilket innebär att du har en god chans att få ditt ärende prövat.
- Bestämmer sig ARN för att pröva ditt ärende kontaktas det kreditbolag vars kredit du är missnöjd med. Ett yttrande på anmälan krävs och därefter tar man upp ärendet i ett nämndemannamöte där utgången avgörs. Du kontaktas efter att beslutet fattats.
- Har du rätt i frågan kommer långivaren nästan garanterat att följa de rekommendationer som getts. Skulle du stå som förlorare i ärendet kan du kräva en omprövning inom två månader efter att du fått information angående ärendets utgång.
Ångra ett smslån
Det är faktiskt inte alls ovanligt att man tror att ångerrätt inte gäller vid smslån, vilket är fel. Två veckors ångerrätt gäller faktiskt vid alla lån (förutom bolån) och krediter. Så eftersom okunnigheten gällande ångerrätt verkar vara stor ska vi gå igenom lite mer ingående på hur ångerrätten ser ut nedan.
Såhär ser ångerrätten för smslån ut
- Alla lån, förutom bolån, har två veckors ångerrätt. Detta gäller alltså alla typer av privatlån och smslån.
- Ångerrätten gäller ifrån den dag du fått din avtalsinformation och dina lånevillkor, alltså inte ifrån del dag du fått ditt lån utbetalat (om du inte får pengarna samma dag vill säga).
- Skulle du ångra ditt lån kan du meddela detta både muntligt och skriftligt. Dock rekommenderar vi att du alltid gör detta via skrift, till exempel via ett mail, för att kunna styrka ångrandet vid ett senare tillfälle. Ångerrätten gällen även om långivaren sett mailet eller inte, under förutsättning att mailet skickats inom två veckor.
- Efter att du ångrat ditt lån har du 30 dagar på dig att betala tillbaka den summa du lånat. Dessa 30 dagar gäller alltså ifrån den dag du meddelat att du ångrat dig, inte ifrån den dag du fick lånet utbetalat.
- Ränta måste betalas för den tid du haft pengarna till ditt förfogande, oavsett om du ångrar dig eller inte. Betala tillbaka så fort som möjligt för att minska utgifterna.
- Betalade du några övriga avgifter, som till exempel uppläggningsavgift, för ditt lån har du rätt att få tillbaka dessa summor enligt lag inom 30 dagar efter att du ångrat dig.